American Breakfast - Pancakes
Puszyste placuszki, które są prawdziwie grzechu warte. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie moment, a można się nimi zajadać bez końca. Smakują wyśmienicie i są doskonałe zarówno na śniadanie jak i deser. Oryginalnie podaje się je z syropem klonowym. Idealnie się komponują również z wszelkimi konfiturami, miodem, świeżymi owocami lub wedle własnego upodobania. Odkąd poznałam przepis na ich przygotowanie zrezygnowałam na stałe z przygotowania zwykłych cieniutkich naleśników. Poniżej przedstawiam wam recepturę pancakes'ów zaczerpniętą ze strony mojewypieki.com z której korzystam.
Do wykonania naleśników potrzebujemy:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1,5 szklanki mleka
75g roztopionego masła lub margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki cukru
szczypta soli
Mąkę należy przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i sól. Jajka roztrzepujemy i łączymy z mlekiem oraz rozpuszczonym masłem. Do mokrych składników wsypujemy mąkę wymieszaną z resztą suchych składników. Mieszamy wszystko rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej klarownej masy. Smażymy na suchej nie przywierającej patelni, z obu stron na lekko złoty kolor.
Życzę smacznego! :)
Ps. Znacie przepis na tego typu naleśniczki?
Pozdrawiam, Ila ;)
5 komentarze
pyszne!
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie. może wsp obs? :)
http://locastrica.blogspot.com/
obserwuje :)
UsuńZnam te naleśniczki, ale tylko z widzenia :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę je zrobić!
http://tuczarniamotyli.blogspot.com/
Ja nie znałam , a z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM MALWA
Naleśniki! Super sprawa! <3
OdpowiedzUsuńhttp://typical-writers.blogspot.com/